KARABİGA- Karabiga Beldesi Çanakkale İlinin Biga İlçesine bağlı bir yerleşim yeridir. Geçmişi antik çağlara kadar uzanır. Tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleri ile tanınır. Biga’nın 20 km kuzeydoğusunda, Marmara Denizi’nin güneyinde, Karabiga yarımadasının, yaklaşık 3.500 nüfusa sahip bir sahil beldesidir. Belde 1910 yılında Belediye teşkilatına kavuşmuştur, ancak 1882 yılından kalma belediye mührü, kuruluş yıllarını daha da eskilere taşımaktadır.1920 yılında yeniden kurulur ve Mehmet İstanbullu ilk Belediye Başkanı olur.Karabiga’da “Karabiga Kaleleri” diye bilinen kalıntıların, milattan önce VII. yüzyılın ilk yarısında kurulan “Millet” kolonisi olduğu sanılmaktadır.Bu kalıntılar adını Antik Anadolu Uygarlıklarının Kır Tanrısı Priapos’tan almıştır.Şehir kalıntıları Karabiga’ dan 200 m. uzaklıktadır.Bölge sit alanı ilan edilmiş olup, henüz arkeolojik kazılar yapılmamıştır.
Belde, deniz yolu ile yük ve yolcu taşımacılığına, yat turizmi ile balık üreme yatakları konumuna oldukça uygundur.Fakat bu yataklar, Kocabaş çayından gelen atıklardan; bilinçsiz, kaçak ve yasak tekniklerle avlanan balıkçılardan olumsuz etkilenmektedir. Karabiga’ nın bugünkü ekonomik faaliyetleri başlıca çiftçilik, balıkçılık, hayvancılık ve sanayi olmak üzere 4 ana grupta toplanabilir.Bunun dışında memurlar, esnaf ve işçiler diğer ekonomik grubu oluşturur.Son yıllarda yapılan sanayi yatırımlarıyla sanayileşme yolunda önemli adımlar atmaktadır.Özellikle tersane ve demir-çelik sanayi yatırımları ile ilgili talep fazladır.Uluslararası Limana sahip olan Belde yolcu, kamyon ve yük taşımacılığı yönünden cazibe merkezidir.
Belediyemiz tarafından her yıl Temmuz ayında üç gün süren Priapos Deniz Festivali düzenlenerek Beldemizin tanıtımı sağlanmaktadır.Bunun yanı sıra spora ve sporcuya destek verilerek futbol takımımız süper amatör futbol liginde mücadele etmekte ve Belediye bünyesinde kurulan Karabiga Belediye Spor adı altında kız basketbol takımımız her yıl yaş gruplarında Türkiye Şampiyonasına katılmaktadır.İÇDAŞ adı altındaki yelken kulübümüzde 100 gencimize hizmet vermektedir.
ULAŞIM
Çanakkale üzerinden Lapseki istikameti kullanılarak Biga girişindeki Karabiga ( Priapos ) talebasından sola dönülerek, Bursa üzerinden ise Karacabey - Bandırma istikameti kullanılarak Çanakkale’ye doğru giderken Biga çıkışına varıldığında Karabiga ( Priapos ) tabelasından sağa dönüp 20 km.daha gidilerek Karabiga’ ya ulaşılır.
Otobüsler ile ulaşım Biga otogarından her yarım saatte hareket eden Belediye - Özel Halk otobüsleri ile sağlanır.Hava şartlarına bağlı olarak her gün Karabiga – Tekirdağ arasında Kamyon taşıyan feribot seferi yapılmakta olup, İstanbul’dan Yenikapı – Bandırma deniz hattı kullanılarak 1 saat 45 dakikada Bandırmaya, oradanda 45 dakikada Karabiga’ ya ulaşmak mümkündür.
Ayrıca yolcu ve yük taşımacılığında lider firmalar ile temaslarda bulunularak ulaşım ağının genişletilmesi için çaba gösterilmektedir.
PRİAPOS
- Sen istersen eğer Jüpiter bile
- Oklarını bir yana kor
- Işıklı tahtını bırakır
- Bütün tanrılar senin için kutsaldır,
- Sen yaratıcı ve dünyayı var edicisin
- Yeri, göğü, denizi dolduran
- Her şeyin var olması seninledir
- Kocaman tükenmez bir erkekliği olsun diye
- Sana yalvarır kadınlar
- Selam sana yüce Priapos, selam Ey Yüce Ata ”
PRİAPEİUM
“BİGA – PEGAİ” ADLI KİTAPTAN ALINMIŞTIR.
HAZIRLAYAN : ENGİN GÜRSU. BİGA OSMANGAZİ İLKÖĞRETİM MÜDÜRÜ.
ULU CAMİ ‘ deki eski taşın çevirisi
1. Cihan Padişahı Abdülmecid’in yardım yapacağı duyuldu ve onun zamanında bu yeni büyük Cami tamamlandı.
2. Bu beldenin ayırt edici özelliklerini şiirine taşıdı, o yüzden eşi benzeri olmayan Allah’ın yardımı ile yapılması emir edildi ( emredildi. )
3. Bu Karabiga’da şu ibadet yerini halk yaptı. Allah’da onlar için Cennette yeni bir köşk yapsın.(Yapacaktır)
4.Şükreden halkın hepsi gayret ettiler, emek harcadılar ve İslamiyet adına yardım paraları harcadılar.
5. Bu mabedin ( ibadet yerinin ) kıymetini bilen, buradan ( camiden ) ayrılmaz. ( beş vakit namaz kılar)
Gelmek isteyen, uzak olsun, yakın olsun ( yerli – yabancı gibi ) herkes buraya gelebilir, gelmelidir.
6. Öylesine saygın, saygı duyulan bir padişah ki, kerem sahibinin mahzenine sahiptir.Şahlar şahının ( en büyük padişahın )habercisi ( fermanı ) en iyi amaçlı fermandır. ( En iyi amaçlı ferman – bizim en büyük padişahımızın fermanıdır. )
7. Zamanın, dünyanın en büyük padişahı ile Ahmet Cevdet Paşa tarihini anlattı. Onun Döneminde o ( güzel ) yeni – güzel cami tamamlandı.
Sene : 1271( Rûmi )1271 + 584 = 1855 (Kırım Savaşı Yılları)
Ahmet Cevdet Paşa :1822 – 1895 Eserin Adı da = Tarih – i Cevdet
Eğer Bursa üzerinden gelecekseniz, Karacabey ve Bandırma üzerinde Çanakkale’ye doğru devam edeceksiniz. Biga’yı tam çıkmadan sağa bir yol ayrımı göreceksiniz. Tabelada Karabiga’yı görürsünüz. Biga’dan itibaren 20 km. kadar yol alırsanız bir kasabanın ortasında kendinizi bulursunuz. İşte bu kasaba Karabigadır. Bursa-Biga arası yaklaşık 180 km. Eğer Çanakkale üzerinden gelecekseniz, Lapseki ve Balıklıçeşme’yi geçip, Biga’ya doğru yol alırken Biga’ya girmeden, Karabiga-Priapos tabelasını görüp, sola döneceksiniz. Yine yaklaşık 20 km.lik yolu geçerek Karabiga’ya ulaşırsınız. Şehirlerarası otobüsle, Biga terminaline geldiyseniz; st.07.00’dan itibaren, yarım saatte bir, karşılıklı Belediye otobüs seferleri başlamaktadır.Biga’dan son sefer 23.00 da yapılmaktadır.Yaz döneminde ve her çarşamba ilave seferler konmaktadır.Karabiga’dan her gün , hava şartları iyi olduğunda Tekirdağ- Kumbağ yönüne, saat.21.00 civarında, kamyon taşıyan motorlar hareket etmektedir.Ayrıntılı bilgi için Belediye’ye
Karabiga Beldesinin el değmemiş doğası, temiz denizi ile bilindik sahil yerleşimlerinden en büyük farkı sükûnet ve huzur vaad eden bir coğrafya olmasıdır. Göz alabildiğine uzanan yemyeşil ovanın ortasından geçerek ulaştığınız Beldemize, ayak bastığınız anda esen rüzgârın ciğerlerinize doldurduğu iyot kokusu size zindelik katacaktır. Büyük şehirlerin trafik karmaşasından, kirli havasından, stresinden bunaldıysanız adresiniz;
Tarih, Doğa ve Denizin Buluştuğu Nokta KARABİGA.
Peki, Karabiga’ da neler yapabilirsiniz ? İşte alternatifleriniz;
Karabiga Belediyesi sınırları içerisinde önce balık ve su ürünleri gelmektedir. Marmara denizinin bu bereketli bölgesi her çeşit lezzetli balığı barındırmaktadır. Ayrıca düz arazilerimizde bölgemizin en randımanlı pirinci yetiştirilmektedir. Coğrafi yapısı ile doğal bir çok ağaç ve bitkiyi barındıran bölgemizde, yüksek kaliteli bal üretimide yapılmaktadır. Dağ eteklerinde yetiştirilen bir diğer ürünümüz ise kara üzüm olup bu üzümler ile eski gelenek ve göreneklerimize göre yapılan şaraplar, önceden sipariş verilmesi halinde kişiye özel ve kişi ismine etiketli olarak üretilmektedir.
Bölgemiz de üretilen bu doğal yiyecek ve içeceklerden tattığınızda pişman olmayacaksınız ...